Slavic Assistance Center

Славянский Центр Помогает Всем!

You are here:

Царство Небесне і переображена людина

Живучи на землі Христос постійно закликав людей до Царства Небесного. Наведемо тут деякі уривки з Євангелії. «...прийшов Ісус у Галилею, проповідуючи Євангелію Царства Божого...» (Марк.1:14). «А після цього проходив Ісус через міста і села, проповідуючи й звіщаючи Царство Боже...» (Лк. 8:1). «І проповідуватиметься Євангелія Царства по всьому світу на свідкування всім народам. І тоді прийде кінець» (Мтв.24:14). Апостолам своїм заповідував: «А ходячи, проповідуйте, та говоріть що наблизилось Царство Небесне» Мтв.10:7). «А Він їм від ранку до вечора розповідав та свідоцтво давав...» (Дії 28:23) Звіщаючи про Царство Небесне, Христос пояснював його за допомогою простих прикладів. Один з них – розповідь про багача і Лазара. З цієї розповіді ми можемо дізнатися, що паралельно з нашим матеріальним світом, існують два загробні світи, один з яких Христос назвав лоном Авраама, а другий - пеклом.
Одразу після тілесної смерті в один з цих світів переноситься жива безсмертна сутність людини. З цієї розповіді, а також з інших прикладів, якими Христос пояснював потойбічне життя, ми можемо зрозуміти, що там людина одержує нове тіло, відмінне від нашого земного. Там люди зможуть впізнавати один одного, вести розмови, пам'ятати своє земне життя. Та перейти з одного загробного світу в другий неможливо. Життя в кожному з тих двох світів дуже відрізняється одне від одного. В одному з них людину чекає вічне щасливе життя з Богом, в другому – вічні муки з дияволом.
Моральне вчення Христа подано у вигляді ясних повчань, точних вказівок, а Царство Небесне частіше подається в притчах. Хоч, деякі риси Царства Божого домальовуються в проповідях апостолів, все ж таки, ми не маємо його чіткої картини. Говорячи про мудрість Божу в таємниці, яку Бог приготував нам на славу, Апостол Павло пише: «Чого око не бачило, вухо не чуло, і що на серце людині не зійшло, те наготував Бог тим, хто любить Його!» (1Кор.2:9). З цих слів ми можемо здогадатися, що людський розум не здатний зрозуміти, а людська уява не здатна відтворити те, що людину чекає у вічності. Апостол Павло пише: «Так само й воскресіння мертвих: сіється в тління – нетління встає, сіється тіло душевне — встає тіло духовне. Є тіло душевне, є й тіло духовне». (1Кор.15:42-44).
Наскільки тіло духовне відрізняється від тіла душевного? Знаємо, що в Царстві Небесному не потрібні деякі органи природного життя: «... їжа для черева, а черево для їжі, але Бог одне і друге знищить...» (1Кор.6:13). Виключається природний спосіб відтворення себе статевим способом. «Бо в воскресінні не женяться і не виходять заміж, але перебувають як Ангели Божі, на небесах». (Мтв.22:30) Робити якісь припущення відносно форми тіла не варто, бо наші уявлення базуються тільки на тому, що наше око бачило і наше вухо чуло. Письменник-фантаст Герберт Уелс в своїй книжці «Боротьба світів» описав марсіян такими, що не мають органів травлення, дихання, розмноження, виділення і т.д. В нього вийшли якісь потворні чудовиська. Не таким буде наше переображене тіло. Воно може мати нову прекрасну форму, а може мати нашу теперішню форму зі зміненими функціями. Форми тіла людини залишаються, всі внутрішні органи залишаються, але одержують небачені здібності до інших невідомих нам функцій. При тому, не буде розпаду, тління, відмирання клітин. Апостол Петро, Іван і Андрій бачили переображеного Ісуса. Євангелісти змогли тільки порівняти Його вигляд з сонцем, снігом, світлом, тобто з тим, що нам добре відоме. А як виглядав переображений Христос, як виглядало Його тіло, вони не змогли описати. Наші знання не достатні для цього, і це саме можна сказати і про красу  Царства Небесного.
Апостол Іван в книзі Об'явлення описує Новий Єрусалим. Він пише про стіни, брами, дорогоцінні каміння, золото, дерево, річку. Це ті речі, які ми бачимо тут на землі. Мабуть, все те, що він бачив, було іншим, але хіба опишеш людською мовою те, чого розум людський не може збагнути? Розглянемо такий приклад. Припустимо, нам якимсь чином вдалося увійти в діалог з дитям, яке ще живе в лоні своєї матері. Воно ще не має органів чуття, але припустимо, що воно нас чує, розуміє і може відповідати на наші запитання. Ми йому розказали, що через декілька місяців воно перейде жити в інший світ, який незрівнянно кращий від того, в якому дитя зараз живе. На наше запитання, як воно уявляє собі наш світ, воно відповіло б, що в нас, мабуть, йому буде зручніше лежати, буде більше простору, тепла, будуть йому поступати кращі поживні речовини. Якщо б ми йому розказували про прекрасні картини природи, про чудову музику, про багатство звуків і кольорів нашого світу, то дитя нас не зрозуміло б. Воно не змогло б собі уявити те, чого воно ніколи не бачило і не чуло. Ми також, будучи обмеженими нашим матеріальним тілом, не можемо собі уявити величі і краси Царства Небесного.
Багато людей уявляють собі життя в Царстві Небесному таким, як на землі, тільки трохи зміненим і покращеним. Все, як на землі, тільки без хвороб, без горя і сліз. Спроби пояснити нове на старий лад завжди заманливе, такі люди обіцяють легке розуміння незрозумілого. Але ведуть вони завжди до чогось  примітивного. Ми знаємо, що в небі немає смерті. Але ж смерть, головний фактор природного існування. Природне життя неможливо собі уявити без смерті. Людина не буде жити, якщо вона не буде знищувати інші живі істоти: рослини, тварин. Навіть, маленьке дитя вже своїм народженням скоротило сили своїх батьків. Потім, підростаючи, починає їсти плоди рослин, тварин, птицю, рибу, яких вбили для того, щоб людина могла існувати для життя.
В тваринному і рослинному світі та, навіть, і в житті найпростіших відбувається те ж саме: поїдання, витіснення. Нові клітини народжуються на місці відмерлих. Отже, якщо в Царстві Небесному немає смерті, то немає і нашого земного природного світу. Немає того різномаїття живої і неживої природи, якими ми, можливо, і захоплюємося. Воно там замінене на щось набагато гарніше, привабливіше. Буття не існує там на законі витіснення наступного попереднім, на законні поїдання, статевого розколу і смерті. Там тріумфує принципово  новий порядок буття, який абсолютно різниться з природними рисами.
Знаємо, що цей порядок незрівнянно кращий від нашого природного. Дещо нам відкривають порівняння, які знаходимо в Біблії. Біблію писали люди, які були надихнені Духом Святим. Це не означає, що Бог диктував їм кожне слово. «Від Бога походить тема, провідна думка й сутність святого змісту кожної Книги Біблії. Від людей залежав вибір слів, характер біблійного жанру та стилістичне оформлення Книг. Кожній людині, що була причетна до написання Біблії, притаманні своя ментальність, своя наснага, свої стилістичні тонкощі та інші своєрідні властивості.» (Біблійний довідник д-ра Костіва, стор.10) «Тому кожна книга Біблії говорить мовою і образами свого часу й характеризується історією, культурою, побутом, географією тієї країни, де вона була написана». (Б.Д. д-ра Костіва, стор.116)
Всі біблійні письменники були прекрасними митцями свого слова. Подаючи достовірне і єдино безпомилкове свідчення про спасаюче об’явлення Бога в Ісусі Христі. Вони, для змалювання окремих подій і фактів, використовували гарні взірці метафор, алегорій, далеких паралелей і ліричних відступів. Деякі образи в Біблії – це спроба виразити те, що не піддається зображенню. Музичні інструменти згадуються в Біблії тоді, коли треба передати захоплення, славу і почуття нескінченності. Вінці і корони говорять про силу, славу і радість. Золото є символом непідвладності часові, символ вічних цінностей.
Розглянемо приклади. Про воскресіння мертвих і переображення живих під час другого приходу Христа. Апостол Павло пише так: «Раптом, як оком змигнути, при останній сурмі: бо засурмить вона і мертві воскреснуть, а ми перемінимось!...» (1Кор.15:52) Якщо, ви знаючи швидкість поширення звуку і відстані між містами, почнете вираховувати в якій послідовності і з якими інтервалами мертві будуть воскресати, то я розчарую вас. Звук сурми – це символ урочистості і слави. Якби не відбувалось воскресіння мертвих і переображення живих, знаємо, що воно відбудеться урочисто і в славі.
Ще один приклад символічного образу знаходимо в листі до Солунян. «Сам бо Господь із наказом, при голосі Архангола та при Божій сурмі зійде з неба, і перше воскреснуть умерлі в Христі, потім ми, що живемо й зостались, будемо схоплені разом із ними на хмарах на зустріч Господню на повітрі, і так завсіди будемо з Господом.» (1Сол.4:16,17) Якщо б ми хотіли розуміти буквально, то, враховуючи, що Земля є круглою кулею, ми думали б, що люди Європи, Америки полетять в різні сторони. В Біблії хмари є символом присутності Божої. Можливо, летіти нікуди не доведеться. Коли зникне Всесвіт, а ми перемінимося, то ми одразу опинимося в присутності Бога. А мертвим не потрібно буде чекати в могилах аж до приходу Христа. Ми віримо, що вірні Христу люди йдуть до Нього одразу після смерті. Про це читаємо в Євангелії від Івана 5 розділ 24 вірш.
Згадані у Святому Писанні білий престол, розкриті Книги на страшному суді – це художні образи.
«І бачив я нове небо і нову землю: перше небо і земля минулися, а моря вже більш не було. А я, Іван, бачив місто те святе - новий Єрусалим, що сходив від Бога з неба, приготований немов наречена, прикрашена чоловікові своєму. І чув я голос гучний з неба, що говорив: «Оце оселя Божа з людьми, і Він житиме з ними; а вони будуть Його народом, і Сам Бог буде з ними Богом їхнім! І обітре Бог усяку сльозу з очей їхніх; і смерті більше не буде; ані смутку, ані плачу, ані болю не буде вже, бо попереднє минуло». (Об.21:1-8).
Перші небо і земля зникнуть. Якщо тут під словом «небо» розуміється «космос», то, мабуть, відбудеться колапс Всесвіту. Зникне матерія. Навіть, якщо вона не зникне, то переміниться. Вона позбудеться полярності, маси, стане духоносною. Вона перестане бути матерією в нашому звичайному розумінні. Це буде прекрасно, коли на наших очах буде зникати Всесвіт, а ми, перемінившись, опинимося в присутності Божій у вічності. Ми станемо чудовими істотами, будемо наповнені енергією, радістю, мудрістю і любов’ю. Нас чекає дивний світ. Нас чекає творчість, нескінченна творчість, як форма існування, як джерело буття. ■
Євген Сиско

 

Видео раздел

Посетите нашу страницу на Facebook

БУДЬТЕ ОСТОРОЖНЫ!