Slavic Assistance Center

Славянский Центр Помогает Всем!

You are here:

Ви сіль землі

«Ви сіль землі. Коли сіль ізвітріє, то чим насолити її? Не придасться вона вже нінащо, хіба щоб надвір була висипана та потоптана людьми». (Матв.5:13)


Моє бажання, звернути нашу увагу, по-перше, на слова Ісуса Христа, Який сказав ким ми повинні бути, і по-друге, чому в світі так багато горя, гріха і беззаконня.
Христос сказав: «Ви сіль землі». Звернемо увагу на те, для чого потрібна сіль і де вона використовується.
Сіль відіграє дуже важливу роль. Вода у морях і океанах солона. Коли я був малим, я думав – чому у морях і океанах вода така солона і скільки потрібно було солі, щоб посолити таку кількість води? Бог посолив ці води, щоб знешкодити усілякі нечистоти, які несуть, впадаючи малі і великі річки. Якби води морів і океанів не були солоними, то вони були б як помиї, там розводилась би велика кількість мікробів і різних нечистот.
1. Отже, сіль, перш за все, очищає. Коли пророк Єлисей прийшов у Єрихон, то «… сказали люди того міста Єлисеєві: Ось положення цього міста хороше, як пан бачить, та вода нехороша, а земля неплідна. А він сказав: Подайте мені нового дзбанка, і покладіть туди соли. І вони подали йому. І він вийшов до джерела води, і кинув туди соли й сказав: Так сказав Господь: Уздоровив Я цю воду, не буде вже звідти смерти, ані непліддя! І була вилікувана та вода, і так є аж до цього дня, за словом Єлисея, яке він говорив» (2Цар.2:19-23).
2. Сіль необхідна для збереження таких продуктів як м’ясо, риба, сало та ін. від зіпсуття. Ці продукти добре солять і вони зберігаються тривалий час.
3. Сіль вживають, як приправу до їжі.  «Чи без соли їдять несмачне?» (Йов.6:6) Навіть невелика кількість солі робить їжу смачною і приємною.
4. Сіль має лікувальні властивості. Багато людей лікуються сіллю, вони купаються в морській воді і на лиманах, де вода дуже солона або приймають соляні ванни. В Одесі є курорт «Куяльник». Нашу сусідку, яка зовсім не ходила, привезли туди. Вона почала лікування, мастила себе солоними грязями і купалася в солоній воді лиману і одужала. Ті люди, які мають проблеми з органами дихання, лікуються в соляних шахтах Закарпаття, і результати цього лікування – позитивні.
5. У багатьох країнах, у тому числі і в Україні, гостей прийнято зустрічати з хлібом сіллю. Хліб і сіль – це ті продукти, які необхідні для життя. Зустрічати гостей з хлібом і сіллю означало підтримувати дружні відносини. В давнину, тим, кого зустрічали хлібом і сіллю, засвідчували про те, що готові цього гостя захищати, ризикуючи власним життям.
6. В Біблії написано, що жертви, які приносили Богу, обов’язково солилися. Жертви без солі були не до вподоби Богу (Лев.2).
7. Бог дав два заповіти солі. Перший заповіт з священиками. Бог заповідав їм десятину і цей заповіт вічний. Другий заповіт з Давидом. Що він і його сини будуть царювати над Їзріїлем повіки (Чис. 18:19; 2 Хрон. 13:5).
Чи знаєте, що Ісус ще сказав про сіль? Він сказав: «Сіль добра річ» (Мар. 9:50). Як це зрозуміти, що ми, віруючі, є сіль землі?
Слово Боже пояснює, що сіль має силу. Наша сила у Бога. «Один раз Бог сказав, а двічі я чув, що сила у Бога!» (Пс.61:12) В день щирого покаяння, Господь не тільки прощає гріхи, але і сповняє Духом Святим (Еф. 1:13), людина отримує силу Св. Духа (Дії 1:8).
Корнилій, сотник полку італійського, був доброю людиною. «З усім домом своїм він побожний був та богобійний, подавав людям щедру милостиню, і завжди Богові молився» (Дiї.10:2). Але він не був спасенний. Апостол Петро, коли прийшов до них у дім, де зібралось багато людей, проповідував їм Євангелію про спасіння у Ісусі Христі. Люди слухали проповідь Петра і саме в той час, коли Дух Святий злинув на них, вони увірували і славили Бога. Петро був сіллю і Бог використав його для спасіння багатьох душ.
Якщо ми є сіллю землі, то через нас повинно йти очищення, так як солоні води морів і океанів очищають від усяких нечистот. Так як Єлисей очистив води Єрихона сіллю і вода стала здоровою, а земля плодоносна, так і ми повинні очищати тих, з ким спілкуємось.
Апостол Павло був у в’язниці, де перебував в’язень Онисим, який був слугою Филимона. Онисим накоїв лиха Филимону, за що і потрапив до в’язниці. Але там у в’язниці Павло «народив» духовно нового Онисима, перебуваючи сам в кайданах. Тому Павло просить Филимона прийняти  Онисима, як нову людину.  «Тобі я вертаю його, того, хто є неначе серце моє» (Флм.1:12).
В будівельній бригаді робітники випивали спиртне та сквернословили, крали. Але коли в бригаду прийняли одного служителя, то ця бригада почала змінюватися. Брат служитель молився, щоб Бог змінив людей, сам їх навчав, щоб не пили спиртних напоїв, бо це гріх, щоб не сквернословили і не крали, бо це також гріх. І люди почали змінюватись. Спочатку вибачались за сказане гниле слово, а потім зовсім перестали їх використовувати.
Сіль зберігає продукти від псування. Так і віруючі повинні оберігати світ від гріховного загнивання (Бут. 18). Бог відкрив Аврааму, що йде знищити Содом, Гоморру і міста, які поруч. Що робив Авраам? Він молив Господа, щоб Він не знищив місто, якщо там є 50 праведників. На що Господь відповів, що заради 50 праведників вибачить цілій місцевості. Потім Авраам просив, що можливо заради 40, 30, 20, а можливо тільки 10. І Господь сказав, якщо там є 10 праведників, то не знищу. Але і 10 не знайшлося. Не було солі, і тисячі людей, які там жили, загинули.
Якщо наші рідні та близькі живуть гріховним життям, то причина може бути та, що ми не є тією сіллю, яка очищає. Перевіримо себе.
Сіль приправа для їжі. Їжа, яка не посолена, несмачна. Апостол Павло дає пораду: «Слово ваше нехай буде завжди ласкаве, приправлене сіллю, щоб ви знали, як ви маєте кожному відповідати» (Кол.4:6).
Ця порада для всіх, але в першу чергу для проповідників. Проповідник, який готує проповідь, повинен осолювати її, щоб ця духовна їжа була смачною, мала силу, щоб легко сприймалася слухачами і духовно укріпляла людей. «І багато-хто з тих, хто слухав слово, увірували; число ж мужів таких було тисяч із п'ять» (Дiї.4:4).
Сіль має лікувальні властивості. Якщо ми є сіллю, то люди, з якими ми спілкуємося повинні оздоровлюватись і тілесно, і духовно. Захворіла одна жінка, а в її родині були віруючі, які їй запропонували покликати служителів, які б помолилися за неї. Але вона відмовилася. Пройшов час, хвороба посилилася, тоді вона попросила, щоб покликали церковних пресвітерів. Служителі прийшли, читали Євангелію, пояснили, як діє Господь, запропонували їй молитись. Вона дала згоду. Щиро молилася, каялася, просила прощення і Божої допомоги. Бог почув ці молитви і послав їй оздоровлення. Вона прийняла хрещення і зараз щиро служить Господу. Так вона отримала зцілення тілесне і духовне.
Христос пояснив, що кожна жертва осолиться сіллю. «Майте в собі сіль і майте мир між собою». Ми в наш час не приносимо жертв, як у старозавітні часи, бо Бог від цього нас звільнив, тому Павло дає пораду: «Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу, і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість» (Рим.12:1,2).
Чи віддали ми себе повністю Богу? «Отож, завжди приносьмо Богові жертву хвали, цебто плід уст, що Ім'я Його славлять» (Євр.13:15).Чи робимо ми так?
Якщо ми дійсно є сіллю землі, то все наше служіння повинно бути осолене любов’ю, миром і бути в силі Духа Святого. Можна часто молитися, гарно співати, розказувати вірші, проповідувати, але якщо це без любові, без сили Духа Святого, то таке служіння не є приємним Богу. «Пильнуйте про мир зо всіма, і про святість, без якої ніхто не побачить Господа» (Євр.12:14). Пророк Мойсей був близько до Бога, але один раз не проявив святості і тому не ввійшов в Ханаанську землю. Це є застереженням для всіх нас.
Ісус пояснив, що сіль може втратити силу. «Ви сіль землі. Коли сіль ізвітріє, то чим насолити її? Не придасться вона вже нінащо, хіба щоб надвір була висипана та потоптана людьми» (Матв.5:13). Може так статися, що сіль при певних обставинах втрачає свою силу. Так буває і в житті віруючих людей, які мали силу, були сіллю, але при різних обставинах втрачали силу.
Самсон мав велику силу Божу. Він був сіллю для Ізраїлю, охороняв їх від ворогів. Але коли він згрішив, то втратив силу і став негідним для служіння Богу і людям. Филистимляни викололи йому очі і він молов зерно на своїх ворогів, а потім і загинув разом з ними.
Саул, перший цар Ізраїлю, спочатку був сіллю, був помазаником Божим і Дух Божий був на ньому, він мав великий успіх. Але, коли не послухав Господа, проявив свавілля, то Дух Божий відійшов від нього. Він втратив силу, дух злий находив на нього і мучив його. Кінець його був страшний, він і його сім’я загинули, а Ізраїль був розбитий.
Чому в світі стільки горя, кровопролиття, беззаконня? Чому діти не слухають батьків? Чому багато наших рідних, знайомих і друзів на шляху до погибелі? Одна з причин та, що ми не маємо сили. Ми не осолюємо їх, бо ми, як та сіль, що втратила силу.
І остання думка. Є Господнє застереження. Ісус сказав: «пам'ятайте про Лотову дружину!» (Лук.17:32) Коли Господь хотів знищити Содом і Гоморру, то анголи вивели Лота, його дружину і двох дочок з міста і сказали, щоб вони рятували свою душу, не оглядались назад і щоб тікали на гору (Бут. 19:17). Коли Господь знищував ці міста, то жінка Лотова озирнулась і стала соляним стовпом (Бут. 19:26). Соляний стовп, як той пам’ятник, який нагадує нам історію про жінку Лотову, щоб ми не зробили такої помилки, щоб не озиралися назад. «Ісус же промовив до нього: Ніхто з тих, хто кладе свою руку на плуга та назад озирається, не надається до Божого Царства!» (Лук.9:62)
Як це зрозуміти?
Є люди, які щиро повірили Богу, щиро покаялися, залишили гріховне життя, залишили все світське, а потім, через деякий час, в силу різних причин, знову озираються на цей світ, їх знову тягне до світського. Про таких віруючих Христос сказав, що такі не надійні для Царства Божого. Такі віруючі називаються християнами, але сили Божої не мають. Апостол Павло сказав так: «вони мають вигляд благочестя, але сили його відреклися. Відвертайсь від таких!» (2Тим.3:5)
Праведні учні Христа – це люди не від цього світу, бо вони народилися від Бога. «Світлом правдивим був Той, Хто просвічує кожну людину, що приходить на світ. Воно в світі було, і світ через Нього повстав, але світ не пізнав Його. До свого Воно прибуло, та свої відцурались Його. А всім, що Його прийняли, їм владу дало дітьми Божими стати, тим, що вірять у Ймення Його, що не з крови, ані з пожадливости тіла, ані з пожадливости мужа, але народились від Бога» (Iван.1:9-13).
Щирі віруючі своїм життям, своєю присутністю повинні впливати на цей світ так, щоб охороняти його від загнивання.
Необхідно кожному із нас перевірити себе, чи ми дійсно є сіллю землі. Чи маємо ми силу Божу, щоб впливати на цей світ, на оточуючих нас людей, щоб їх охороняти від гріховного розтління.
Пастор
Ярослав Борсук