Slavic Assistance Center

Славянский Центр Помогает Всем!

You are here:

Притча про передбачливого управителя

В кожному суспільстві є багаті люди. Часто їх багатство зароблене не важкою працею рук і не великими здібностями розуму.

Просто колись хтось з їх предків випадково вдало розмістив свої заощадження, і тепер  вони кожен день приносять великі прибутки. Хоч при цьому не звершуються ніякі протизаконні дії, прості люди, що живуть з праці рук, багатство заможніх людей називають неправедним. Таку оцінку багатства можна було почути і тоді, 2000 р. тому. Христос, користуючись мовою простого народу, вжив цей термін в притчі про передбачливого управителя.
Управитель, маючи повноваження від господаря, міг рядити його маєтком на свій розсуд. Як завжди, в таких випадках, він міг, враховуючи відношення до роботи і здібності окремих робітників, збільшувати або зменшувати їх платню. Міг зменшувати процент на позику тим, хто вчасно сплачував борги і т.д. Почувши, що пан хоче позбавити його управительства, він, щоб набути друзів серед боржників, зменшив розмір їх боргів. «І пан похвалив управителя цього невірного, що він мудро вчинив» (Лук.16:8).
Майже кожен з нас володіє якимсь матеріальним благом. Нам здається, що воно нами зароблене. Це не так. Воно дане нам Богом. Ми можемо його використати, як нам захочеться. Можемо, але, пам’ятаймо, що ми можемо його позбутися за одну хвилину. Бог дав і Бог може забрати. Наше багатство є своєрідним тестом для нас. Бог екзаменує нас, перевіряє, як ми тим багатством розпоряджуємося. Ми повинні робити це правильно, не так, як сини світу цього. Ми думаємо про вічність, про царство небесне, тому, пам’ятаймо, що наші діла можуть визначити наше місце у вічності. Ті наші друзі, котрим ми робимо добро, будуть радісно нас зустрічати на небі. «І Я вам кажу: Набувайте друзів собі від багатства неправедного, щоб, коли проминеться воно, прийняли вас до вічних осель» (Лук.16:9).
Зміст притчі зрозумілий. Управитель придбав друзів коштом багатства свого господаря. Так і ми повинні здобувати собі друзів добром, яке довірив нам Господь. Прикладом прозорливої догадливості управителя Христос заохочував учнів до прозорливості у духовному житті. Піклуючись про діла і вигоди теперішнього життя, ми повинні бути мудрими і обережними, щоб не позбутися благ у вічності.
Цю притчу дехто тлумачить інакше. Особливо ті, що люблять набувати багатство незаконно, шляхом махінацій і неправедних дій. Такі люди шукають виправдання для своїх нечесних вчинків. Їм здається, якщо вони вкрадуть і поділяться з сиротою, то зроблять добре діло. Для них обдурити когось з вигодою для себе не є гріхом, якщо вони потім якусь частинку пожертвують на добре діло. Вони говорять про гріх, як про норму життя. І при тому, прикриваються словами Христа. Яке блюзнірство!
Христос ніколи не спонукував людину до нечесних поступків. Ми знаємо, що Христос прийшов на землю, щоб звільнити людину від тягаря гріхів. Він Своїм життям, Своїм словом, Своїм прикладом заохочував людей до праведного життя, до святості.
Брати і сестри! Будьмо пильні! Гріх не соромиться, він напирає нахабно, він схиляє людину до того, щоб відступити від уставів і заповідей Божих, щоб зробити щось нечесне і поклонитися тому, хто веде до загибелі. Не даймо себе спокусити. Як би хитро ворог не підходив до нас, як би не схиляв нас впасти в гріх, стіймо в правді твердо.
Проповідь М.Наконечного
Підготував до друку Є.Сиско

 

 

Видео раздел

Посетите нашу страницу на Facebook

БУДЬТЕ ОСТОРОЖНЫ!